13 Eylül 2023 Çarşamba

 #KuşUçusu

“Ormanın bir lidere hep ihtiyacı vardır. Fakat taht saygıyı kendiliğinden getirmez. Onu liderin kendisinin kazanması gerekir.”

Gururdan çatladığım harika bi haber...@mervedizdar ❤️🧿💪 Cannes film festivali en iyi kadın oyuncu ödülü ✌️✌️"Filmde canlandırdığım Nuray karakteri inandığı şeyler ve varoluşu için mücadele veren ve bu uğurda bedeller ödemek zorudna bırakılmış bir kadın. Onu tanımak ve anlamak için uzun uzun çalışmak isterdim ama ne yazık ki yaşadığım coğrafyada bir kadın olmak, Nuray'ın ve Nuraylar'ın duygusunu doğduğum günden beri ezbere bilmeyi gerektiriyor. "Bu ödülü, Nuray ve onun gibi kadınların mücadelesine güç verebilmek için ve bu ödülü, kendisine layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerim ve Türkiye'de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum"..


"Köy enstitüleri, kurtuluş, özgürlük, modernlik, zenginlik, yaşamdan keyif almak, öğrenmek, kültür, sanat, huzur, mutluluk demekti... istemediler..." 17 Nisan 2022


"Orpheus Mozaiği, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi
MÖ 1. yüzyılda yaşamış Romalı Quintus Flaccus, Orpheus'u tanrıların rahibi ve yorumcusu, yabanıl hayvanları evcilleştiren, lirinin melodileri ile taşları bile ikna ederek yerlerinden hareket etmelerini sağlayan bir ozan olarak görür."


#uysallar #netfliks #saylak #günday Bir saylak-günday eğlencesi👏👏👏👏
"İskoçyalı yazar Robert Louis Stevenson'ın 1886 yılında yayımladığı kısa romanı Dr. Jekyll ve Mr. Hyde'in Tuhaf Hikayesi yukarıda bahsettiğimiz klasiklerin en bilinenlerindendir. Kitap Victoria devri İngilteresinde geçmektedir. Nazik bir insan olan saygın yaşlı hekim Dr. Henry Jekyll'in geceleri şehvet düşkünü bir canavara, yani Mr. Edward Hyde'a dönüşmesi anlatılmaktadır. Olayın sanayi devriminin yükselişi ve Britanya İmparatorluğu'nun zirvesi olarak kabul edilen Victoria devrinde geçmesi, roman kahramanının pozitif bilimlerin en klasiklerinden tıp bilimi uzmanı olması ve içindeki canavarın medeniyetin temsilcisi gündüzleri değil de arkaik, karanlık ve tekinsiz zamanların sembolü “geceleri” ortaya çıkması, kitabı, sadece Avrupa merkezli modern aydınlanmaya dönük sert bir eleştiri olmaktan çıkarıp ta Atina Klasisizmi'nden bu yana kabul edilen insanın akli bir varlık olduğu prensibini mahkum eder hale getirmektedir. Medeniyetinin temellerine dönük bu eleştirinin Almanya merkezli üç büyük temsilcisi Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche ve tabii Sigmund Freud, amiyaneleştirerek söyleyecek olursak der ki: İnsanlık gömleğini ilk günden itibaren yanlış iliklemiştir. Aklına fazla güvenmiş, doğayı hafife almış, kadim (temelde tensel ve fiziksel) dürtülerini yok sayma, küçük görme hatasına düşmüştür. Bunu yaparken de doğurganlığıyla doğanın temsilcisi olarak gördüğü kadını tarih boyunca baskı altına alan erkek egemen bir kültür yaratmıştır." haber.sol.org.tr
😒

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder