8 Ekim 2012 Pazartesi


 SONBAHAR'DAN KIŞ'A GEÇERKEN SAĞLIKLI BESLENME TÜYOLARI:

 1- Sabah kahvaltısına salata mı?
     1 salatalık, 1 kırmızı biber, 1 tutam maydanoz, 1 tutam dereotu, 1 tutam taze nane, bir kaç tane zeytin, küp kesilmiş herhangi bir peynir, ceviz, bir tutam keten tohumu, az biraz zeytinyağı ekle, doğra, karıştır...kahvaltındır kendisi...

2- Bağırsaklarım çalışsın:
    3er tane kuru incir, kuru erik, kuru kayısı (güneşte kurumuş), bir çay kaşığı keten tohumu bir tatlı kaşığı zeytinyağı...kuru meyveleri bir bardak suda kaynatıyoruz..sonra tüm malzemeyi blendırdan geçiriyoruz. reçel kıvamında oluyor, her sabah bir tatlı kaşığı+üzerine bir bardak su...
    ya da 2-3 tane taze incir ye üzerine bir bardak su...
    ya da küp kesilmiş bir armut+biraz ceviz+bir tatlı kaşığı bal karıştır kaşıkla bakalım neler oluyor:)

3-Çantamızda küçük kilitli poşetlerde badem, fındık, ceviz, kuru erik bulunduruyoruz, acıkınca hüpletiyoruz...Cevizin tam zamanı...

4-Bol bol yoğurt yiyoruz ama mümkünse ennn doğalından...hatta ev yoğurdu...

5-Armut, muz, elma ve mandalina zamanı hem de tam zamanı...

6-Palamutun en yağlı olduğu ay Ekim...yakalayın...

7-Atıştırmalıklar: 1-Kepekli lavaş alıyoruz (organikleri de var) kare ya da üçgen kesiyoruz, bir kapta göz kararı zeytinyağı, kimyon, nane, kekik karabiber, kırmızıbiber,tuz,varsa biberiye vb. baharatları lavaşlara ekliyoruz her tarafına bulaşacak şekilde karıştırıyoruz.(çok yağlı olmayacak)...fırın tepsisine yayıyoruz fazla üst üste gelmesin...fırında kıtır olana kadar pişiriyoruz...200derecede 20 dk.da falan oluyor...herkesin fırını kendine:)

8-Atıştırmalıklar: 2-Kaşar peynirini kare, üçgen vb. kesiyoruz, üzerlerine kahve serpiyoruz bildiğin Türk kahvesi, sonra da kaşığın ucuyla bal gezdiriyoruz...kıtır ekmeklerle ya da galetayla ya da tek başına...bir dene konuşalım:).....(byrefikabirgül)

9-Her gün mutlaka bir fincan yeşilçay...poşet değil yalnız baya zahmet edip aktardan alınacak,içine karanfil atılacak...:)ööle seveceksin çünkü 2 fincan olacak:)

10-TATLI: Çooook kolay ve de lezzetli...(bu çok bilinen bir laf evet ama yap ye sonra sööle):)

  Limon Kreması: 2limon, 2 yumurta sarısı, 1 bardak toz şeker, 100gr.tereyağı, 1 kaşık nişasta
  Limonların kabuklarını rendeliyoruz, sularını sıkıyoruz, şekeri ve yumurta sarılarını ekliyoruz, çırpıyoruz,nişastayı da ekleyip muhallebi kıvamı alana kadar karıştırarak pişiriyoruz...Bu kremayı 2-4 hafta buzdolabında saklayabiliyoruz tüm pasta, tart ve tatlılara kullanabiliriz...

   Tatlı için: 1 paket yulaflı bisküvi(burçak vb...)+herhangi bir meyve(özellikle yaz meyveleri favorim çilek, ahududu,şeftali vb.. bombadır)+1 paket labne peyniri+2kaşık pudra şekeri+bir fincan süt

Bisküviyi rondada ya da kırarak ezerek inceltiyoruz unlu bir hale gelecek. Küçük sufle kaplarına, Fincanlara ve ya bardaklara olabilir paylaştırıyoruz. Üzerine hazırladığımız limon kremasından birer kaşık koyup fincanı/bardağı sallayarak yayıyoruz...labne peyniri, süt ve pudra şekerini çırparak krema kıvamına getiriyoruz.Bunu da kaşıkla paylaştırıyoruz kaplara...3 kat oldu...
seçtiğimiz meyveyi eziyoruz püre kıvamına getiriyoruz (ekşiliğine göre pudra şekeri ile tatlandırabiliriz)en üste de meyve püresinden paylaştırıp haydi buzdolabına bir kaç saat soğusun...afiyet olsun:)

Not: bu tatlının değişik hali de şöyle yeni denedim evdeki malzemeye göre: (limon kreması yok)
 mesela labneli karışıma elma rendeledim...üzerine muz dilimledim ve de tarçın serptim...kış meyveli oldu:)
 
   
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder